16 September 2012

Berita Baik Penggemar Cili!!..^__^

Makan cili boleh kurusss???



Dalam entry saya yang lepas ada cerita pasal Cili Kembar -->Boleh kelik SINI..Dah baca??hehe.. saya curious dari comment sahabat blogger cik Bella .. Terus cari maklumat pasal khasiat cili ne.

Suka makan Cili jenis ne..:)
Rupa-rupanya cili ne banyak khasiatnya tersendiri.. x sabar nak kongsi ne selepas puas ketik ketik Mr.Google tadi.. Ni info antara info positif yang saya dapat tentang cili : 

Bagi sapa-sapa yang belum kenal pokok cili macam mana.. hehe..

Cili merah kaya dengan vitamin C & A 
zat-zat galian seperti :

besi, kalsium, fosforus, sodium dan potasium. 

Makan Cili BOLEH :

1.Meredakan sakit kerongkong.
Sapa-sapa yang sakit kerongkong cepat-cepat cari cili tau.. kikiki

2.Menurunkan Berat Badan.
Siapa sangka makan cili/makanan pedas boleh turunkan berat badan kan..:)

3.Mencegah kanser.
Kajian American Assosiation for Cancer Research mengatakan bahawa capsaicin yang terdapat di dalam cili dapat membunuh beberapa sel kanser dan leukimia.

4.Mengurangkan tekanan /stress
Makan benda2 pedas ne dapat meningkat pengeluaran hormon yang dapat memberikan perasaan yang menyenangkan lantas dapat mengurangkan stress!!

5.Menurunkan tekanan darah.
Vitamin C & A dapat menguatkan otot jantung dan panas dari cili tersebut dapat meningkatkan aliran darah ke keseluruhan tubuh. Ini dapat mengutakan sistem kardiovaskular dalam badan ..

6.Menyihatkan jantung.
Makan cili juga boleh menghindar serangan stroke dan jantung. Sebab cili dapat menentang kolestrol jahat dan dapat mengurangkan peradangan..^__^

banyak juga khasiat cili ne kan..Lau nak tau lebih lanjut tentang khasiat cili boleh kelik SINI . Sebab saya cari info cili kat situ.. hehe..

Pic Cili tu dah diimport dari Mr.Google secara senyap-senyap!

5 comments:

fardiyah said...

good info:)

Adechandari said...

:)

muhammad asyraf said...

nasib baik saya suka cili.. banyak khasiat.. yeah.. :)

BeLLa said...

haaaa kan betul tu muahhaha

Pelangi Senja said...

haha..:)..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua Yang Di Atas Adalah Hasil Perah Otak Pelangi Senja