25 November 2012

Cik Lyeen's Giveaway


tag : 

Selesai.. ^^, ..



"Papa Main Tiga Wanita".. ermmm???

Panassszz sungguh!! 

Jap jap jap...

Jangan salah faham tau.. 

Ne antara keyword yang 'paling ganjil' pernah saya dapat setakat ne.. antara yang paling tinggi pula tu.. 

Nak tau apa yang orang banyak cari???.. P sebelum tu, no worries keyh, jangan lak cari kat entry2 post saya pula tau memang sampai berbulu tapak tangan korang pun takkan jumpa.. 

Ne dia yang ramai orang cari.. :

`
`
`
`
`
`
`
`
`

ermm.. banyak pula yang cari benda2 gini pula sekarang kan?.. 

Segmen : Jom BW Sambil Follow !

Jom jom jom.. ^ ^..

 
Klik Banner untuk Join!.. :)

24 November 2012

Segmen : Add Follower Di Blog

^__^

Klik banner untuk ke link tau.. :)

Bagi laluan untuk SIPUT

siap buat muka tak bersalah lagi Si Siput ne..


Bila buka dashboard ja, kena tunggu sampai air masak baru page habis loading.. bila join segmen especially yang banyak kena LIKE itu itu itu atau banyak yang perlu difollow kena buat entry boleh sampai 1 jam..

Bila tengok email, tengok komen-komen dari rakan blogger kebanyakannya 'done follow u, follow me back yah!'.. Sedih xpat jejak balik tau.. ne semua gara-gara line terKONO virus 'siput'..

Sebab tu la da lama x update, lau nak update mesti tertangguh-tangguh juga,.. entry sebelum ne pun ada juga gtau sebab napa saya lama x update blog.. klik SINI untuk ke entry sebelumnya.. :)

Sekarang line da okeyh sikit.. Si Siput da pindah kot. Harap lepas ne Siput xmengganggu line kita lagi.. ^__^

Segmen Kenal-Kenal Bersama Aisyah Humaira'

kembali join segmen.. :)

klik banner untuk ke link.. :)

 tentang dia :
/nama sebenar : mary magdalene dohen
/panggilan : mar(rakan kerja) may (schoolmate) mag (cikgu lini & tekmat mate) mary (dad) may-meng (family) suri (belog [suka tgk suri cruise] sekarang lebih suka guna nama sendiri-may)
/umur : 23 (6/4/1989)
/taken : 8/6/2009
studies : kajian komunikasi ^__^ 

tag semua yang baca entry ne tau.. :)

TARIKH TUTUP : AHAD ( 25/11/12 ) JAM 10 MALAM !

Exclusive Giveaway by Double A

klik banner untuk ke link.. :)



tag:

1ST MEGA-GIVEAWAY BY GIRL ON THE SLOPE

sila klik banner ^__^



Tag: 

22 November 2012

Menggelabah Jerr!!

Pernah tak rasa tak nak buat apa-apa sebab sedang menunggu sesuatu tarikh penting walaupun tarikh tu masih lama lagi??? Otak pun tak dapat nak 'generate' idea untuk perkara lain contohnya -->BLOG<--..
Mesti pernah kan?.. :'(

Kalaupun dah dapat idea nak menulis, mesti rasa malas nak menaip. Pastu bertangguh-tangguh sampai entry tu da jadi lemau.. -__-'.. 

Napa??




Sebabnya >

`

`

`

`

`

`

INTERVIEW!!!

Orang cuti kita pening!huhu..Please tutup mulut lau nak gelak :p!.. darah gemuruh masih lagi membara ne.. Sebelum ne da banyak kali pergi interview tapi kali ne memang buat aku tak senang duduk.. Mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang.. haiszz dah macam orang kemaruk cinta!!

Mungkin sebab yang sebelum ne semuanya belum ada rezeki kot nak bekerja di bawah label KERAJAAN!..Ramai rakan seperjuangan yang sama kelas, belajar benda yang sama n result yang sama lebih bernasib baik, da kerja pun sekarang..huhu.. Diri ni juga yang masih berharap, berusaha dan terus berusaha!. Harap-harap kali ne, penantian & kesabaran selama ni tak sia-sia.. ^__^..

Doakan kejayaan kita 6 Disember 2012 ne ye.. 

Ada tak yang sudi nak kongsi tips??. Especially kalau temuduga di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia??.. 


baru hari ne ada semangat mengupdate.. :)


06 November 2012

GIVEAWAY MORE THAN 20 PRIZES TO BE WON!!





Tamat : 2 December 2012

 Nak  [mengikut urutan] :
1.long sleeved maxi dress
2.vintage paisley jacket  
3.handmade bracelet
4.set accessories (cincin+rantai)
5.sleeveless dress
6.chiffon shirt
7.long shawl
8.top
9.keychain
10.aztec felt pin
 
 


05 November 2012

Fight Smart Sister!!!..

 If u read this entry, please please please do your best in SPM. I know you can do it! Pasti Boleh..
Please makes mom and dad proud and happy with ur result same as ur 5flats UPSR last time.. 
Jangan ulang kesalahan yang sama macam PMR dulu okeyh..

Study smart girl.. Be nice to mom and especially our dad.. Jangan tidur lewat. Jangan lupa semua barang-barang penting exam, pen yang cukup, pensel spare, pembaris, [semualah].. jam tangan, walaupun kat depan ada jam besar p tak semua diprovide okeyh, sometimes tak ada!.. Lagi penting!! PRAY!..plus #slip peperiksaan# & #kad pengenalan#.. **walaupun cikgu2 dah nasihatkan banyak kali pasal ne kan, but i just want u to be prepared!**

Walaupun kita dua ne macam anjing dengan kucing,selalu gaduh2,but as your sister I just want you to know that im always support you..GOOD LUCK!!

3 sisters without me..[manala aku time ne kan] + cousie Apis

Nur Azriehafiz makseh ada gak picture latest kakak2 n adik ku lam album ko kan?.. hehe..







04 November 2012

First GA bY TirahZairi

Slogan Insert..^__^

Tamat : 10/11/2012
Tuan Belog : ^__^

Tag :

03 November 2012

SEGMEN : AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER

Nak Tag Semua yang Baca Entry ne.. Join sekali yah dgn Klik Banner Cantik tu.. ^__^

Segmen Tamat : 9/11/2012 > 11pm

Segmen : Jom Follow dan Blogwalking

Tamat : 30/11/2012

Lamor 2 Giveaway

Tamat : 19/11/2012

02 November 2012

Banyaknya Chocolate!!


Nampak tak tu? Ada lagi lam peti ais.. Sampai sekarang baru f.rocher ja yang da dimakan,tu pun baru 2 ketul. Yang lain masih belum lagi disentuh!.. Sapa nak makan?.. Aku dan si dia saja di rumah.. Lau anak buah dekat dengan aku memang dah dikongsi.

Gara-gara si dia outstation di Labuan, alang2 tax free, suka hati ja dia rembat.. 

Jom jemput datang umah makan Chocholate.. ^__^

*xda kaitan!*nenek sebut benda alah ne siklet, anak buah aku pula sebut soklet.. Rindu ngan diorang ne.. huhu




Rezeki Lee Chong Wei dapat 5 persalinan sut perkahwinan!!

 
 "KUALA LUMPUR, 2 NOV 2012: Boleh dikatakan ketika ini, ada ahli sukan tempatan yang lebih popular daripada selebriti kita.Malah, mereka juga mendapat habuan, penajaan dan pengiktirafan yang bermacam-macam selepas berjaya bertungkus-lumus menaikkan nama negara.Antaranya ialah Datuk Lee Chong Wei. 

Malah, perkahwinannya yang bakal dilangsungkan pada 9 dan 10 November ini juga turut menarik perhatian Lord Taylor's. Terkenal dengan kemahiran dan berkepakaran tinggi dalam penghasilan sut buat lelaki, Lord's Taylor telah mengambil peluang untuk menaja pemain nombor satu dunia dengan menghasilkan 5 persalinan sut yang bernilai RM 25,000 .

Sepertimana yang dilaporkan Harian Metro hari ini, jaguh badminton negara ini baru sahaja melalui proses fitting ke atas semua sut-sut tersebut. Proses fitting tersebut telah dilakukan di butik Lord's Tailor yang terletak di Kompleks Membeli Belah Bangsar semalam. Lord's Tailor menyuarakan hasrat untuk menaja persalinan hari bahagia Chong Wei selepas jaguh tersebut memuji dan selesa menyarungkan sut hasilan butik itu.
Dalam pada itu, Master Cutter untuk label ini, Robert Loh memberitahu, setiap persalinan sut buat Chong Wei akan menggunakan fabrik mewah berkualiti tinggi yang berlabel Dormeuil.

Selain daripada itu, Lord's Tailor turut menghasilkan vest dan Tong Chong yang diperbuat daripada sutera China daripada Shanghai. Kesemua ini perlu disiapkan dalam masa lapan hari dengan khidmat lima orang tukang jahit."sumber-murai

Untung jaguh badminton negara ne kan?.. 

01 November 2012

Welcome NOVEMBER!!!

Bulan Sebelas a.k.a November

Sejuk tak? Hari-hari hujan kan?.. Susah nak nampak matahari pada bulan sebelas. haa..tu tanda musim tengkujuh dah tiba.. ^__^

Student paling tunggu bulan 11 ne sebab dapat rehat lepas penat berperang otak, wayar-wayar stress memang kena cabut habis time ne.. haha..^__^.. Rehat la cukup-cukup wahai adik-adikku.. 

TAPI, bulan ne la bulan bertempur sehabis baik pelajar2 tingkatan lima.. DO the best okeyh..^__^.. 
Ujian penentu hala tuju anda yang sebenarnya selepas ini..Dapatkan tidur yang cukup, jangan paksa diri untuk belajar, but STUDY SMART..^__^..Jaga kesihatan juga ya, adik2 calon SPM semua..Semoga Berjaya..

November Rain

When I look into your eyes
I can see a love restrained
But darlin' when I hold you
Don't you know I feel the same

'Cause nothin' lasts forever
And we both know hearts can change
And it's hard to hold a candle
In the cold November rain

We've been through this such a long long time
Just tryin' to kill the pain

But lovers always come and lovers always go
An no one's really sure who's lettin' go today
Walking away

If we could take the time
To lay it on the line
I could rest my head
Just knowin' that you were mine
All mine
So if you want to love me
Then darlin' don't refrain
Or I'll just end up walkin'
In the cold November rain

Do you need some time...on your own
Do you need some time...all alone
Everybody needs some time...
On their own
Don't you know you need some time...all alone

I know it's hard to keep an open heart
When even friends seem out to harm you
But if you could heal a broken heart
Wouldn't time be out to charm you

Sometimes I need some time...on my
Own
Sometimes I need some time...all alone
Everybody needs some time...
On their own
Don't you know you need some time...all alone

And when your fears subside
And shadows still remain
I know that you can love me
When there's no one left to blame
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain

Don't ya think that you need somebody
Don't ya think that you need someone
Everybody needs somebody
You're not the only one
You're not the only one
 

31 October 2012

Mrs. Hairul Fastest Cra2y GiveAway

Siapa cepat dia dapat!!.. hehe
okeyh klik banner untuk ke blog Mrs. Hairul and JOIN juga tau..:D



Terbaik dari Ladang :
64 PESERTA TERAWAL DAPAT SATU HADIAH. BOLEH PILIH HADIAH..^__^

Jangan lama-lama.. jom join sama.. ^__^

WORDLESS WEDNESDAY #5 : LOOK AT THEM :D



2nd Anniversary Giveaway by QCEY

Giveaway kali ne dari Ekmal dan Yana sempena 12th anniversary mereka.
Klik Banner untuk Join ^__^ 




Hadiah hadiah :

 

Nak tag Gadis Cumel

Tamat
10 November 2012 / 12.02am

30 October 2012

MELETOP!! Eh, MELETOP KE??

Ada sesiapa yang dah tonton Meletop di Astrio Ria tadi?? Aduyai.. Best lagi tengok iklan promo Meletop daripada siaran yang sebenar.. 

  
Cerita yang best dulu pasal Meletop keyh :
Nasib baik ada slot pendek yang Lapex + Guni tu.. [yang lawak nama Lapex dan Guni sahaja] ^__^
Farid Kamil [jemputan]+ Diana Danielle [couple yang sweet]

Yang Sedihnya:
Gandingan Neelofa + Nabil tak menjadi.. Macam tak prepare je diorang.
Suara Neelofa meneran [kejap buat2 suara 'ganas'] rasa macam tengah tengok 999 ja.

Meletop yang tak Meletop sahaja..
Kelakar ke? Sizzling ke? Trendy ke? Oh pelizz.. 

Antara feedback penonton Meletop d FB


Astro, please please and please perbaiki lagi mutu rancangan seperti Meletop sebab siaran anda sememangnya berbayar dan dibayar oleh penonton!!..

p/s:Soe Lofa.. entry ini bukan untuk disaman..^__^ soe juga lau ada peminat lofa yang baca.. ni cuma luahan perasaan frust giler tengok rancangan ne

Ice Watch Giveaway By Mibz and Alya Jane

Jam ice watch??
Baru semalam jenjalan d KOMPLEKS KARAMUNSING,Sabah ternampak jam ice watch di satu kedai ne.. Memang lama berdiri kat sana time tu.. hehe.. Design jam tu.. alahai.. cantik!!


 Kebetulan BlogWalk di blog Amer Corner dia ada buat GA, so tanpa membuang masa follow syarat n buat entry.. Im Joined!.. ^__^

Kelik Banner di bawah untuk Join..:D



 Saya tag :

Hadiah2 :
Opkos Ice Watch [untuk 3 pemenang]
Lomo Aquapix/Domain Free 1 Tahun [Top referral]
Lomo/Domain Free 1 Tahun [Peserta bertuah 300]

Berminat?.. jum pakat join ramai2..:D
Tarikh tutup:11/11/2012 11.59pm

29 October 2012

Malaysia : 10 Negara Paling Peramah Dunia!

Sebelum ne saya pernah buat entry tentang Malaysia antara 10 negara paling malas kan?.. Tak ingat? Kelik SINI. Jangan sedih-sedih, di sebalik kemalasan itu, negara kita antara 10 negara paling peramah.. ^__^.. 

Tak Caya??.. Baca ne..:

"According to a HSBC Expat Explorer Survey, Malaysia is the 10th friendliest country in the world.

The report, carried by Forbes Online, states our “satisfying social life, easy local travel and better housing” as desirable traits for expatriates.


For these expats, Malaysia is seen as an ideal launching pad for career-driven individuals who view our country as more of a temporary base with a relatively comfortable standard of living.


“Being located in Kuala Lumpur, it is really easy to fly to other countries cheaply and quickly. Plus, the air is a lot fresher here compared to Bangkok or Shanghai” he says. -Siap banding dengan BAngkok g

“Kuala Lumpur has everything a big city can offer but you don’t feel like you’re stuck in a rat race, the place of life is a lot more chilled here,” she says.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak took to his Twitter account to praise the article, writing, “We welcome the world!”

 
Along with Malaysia, other countries featured were Australia (2nd), United Kingdom (3rd) and Canada (4th).-Antara negara yang peramah gak ne.
 
Interestingly enough, Malaysia was the only Asian country featured in the top ten rankings, outpacing our ASEAN neighbours Singapore and Thailand.-perlu highlight.. ^__^"

Lau nak baca artikel penuh, klik di >SINI<


Im PROUD to be MALAYSIAN!!.. :D




Jenis Darah Tentukan Diet Anda :D

Semua orang nak sihat kan? Perkara paling utama, pemakanan kita. Sebab, apa yang kita makan, mempengaruhi kesihatan kita tau!...^__^

Info ni saya jumpa di SINI. Blogshop sis CT yang menjual barangan kesihatan. X rugi singgah tau, ada tips lagi..

So, tanpa membuang masa, saya nak kongsi Tips Gorjes sis CT 



DIET MENGIKUT JENIS DARAH ANDA ^__^
1.Diet mengikut jenis darah A
 Disarankan untuk mengamalkan jenis diet vegetarian
Perlu lebih – Banyakkan pengambilan sayuran dan buah-buahan. Anda juga digalakkan untuk mengambil produk tenusu yang telah diproses seperti keju rendah lemak dan yogurt. Ambil kekacang, bijirin,dan kacang soya. Ikan dan ayam boleh diambil tapi dalam kuantiti yang terkawal.
Perlu kurangkan – hindarkan pengambilan makanan laut berwarna putih seperti ikan siakap dan sotong. Pengambilan daging merah, kentang, pisang dan roti harus dikurangkan.
Menu Cadangan
Sarapan : Air putih + jus limau nipis. Makan bersama secawan oat yang dimasak
Snek : secawan kopi (sikit gula) atau jus anggur
Makan tengah hari : salad dan sekeping roti gandum. Minum bersama teh herba.
Snek : teh hijau bersama sepotong kuih ( berasaskan tepung beras)
Makan malam : pasta atau nasi bersama ikan (kukus,sup atau bakar), brokoli, yogurt dan teh herba.
Boleh cuba – salad pasta..(boleh buat sendiri,tanpa byk bahan perasa)

2.Diet mengikut jenis darah B
 Disarankan untuk makan makanan berasaskan susu dan tinggi karbohidrat
Perlu lebih – Banyakkan produk tenusu dan daging. Makanlah banyak ikan laut.anda juga boleh mengambil telur, buah-buahan dan beras perang.tiada masalah untuk menikmati beras putih
Perlu kurangkan – Elakkan makanan laut seperti udang,ketam dan kerang. Hindari ayam, telur itik dan telur puyuh. Beras pulut, jagung, lobak tomato dan jagung juga tidak elok untuk anda( tetapi masih boleh dimakan secara terkawal)
Menu Cadangan
Sarapan : Bijirin dan buah pisangberserta segelas susu rendah lemak
Snek : jus anggur
Makan tengah hari : sepotong isi ikan bersama dua keping roti dan secawan teh herba
Snek : jus limau atau yogurt
Makan malam : sepotong ikan bakar, sayur rebus, sedikit nasi, buah-buahan potong dan teh herba.
Boleh cuba – teh herba

3.Diet mengikut jenis darah AB
 Diet ini adalah gabungan untuk golongan darah jenis A dan B
Perlu lebih – makanlah makanan laut. Telur ayam, minyak zaitun, kacang soya dan buah-buahan juga digalakkan buat anda.
Perlu kurangkan – hadkan pengambilan daging lembu, udang, susu, daging yang di proses. Kurangkan makanan berasaskan kekacang. Elakkan pengambilan gandum (roti,kek,kuih-muih dan pasta)
Menu Cadangan
Sarapan : air limau nipis atau jus anggur bersama dua keping roti bersama keju
Snek : yogurt
Makan tengah hari : dada ayam yang dihiris bersama salad, dua biji plum dan secawan teh herba
Snek : secawan teh herba bersama sepotong kek keju (elakkan yang dibakar, jika boleh)
Makan malam : makan buah-buahan bersama segelas susu
Boleh cuba – roti keju itali. Boleh didapati d kedai-kedai roti.(ia digalakkan sesekali)

4.Diet mengikut jenis darah O
 Disarankan untuk mengambil makanan berprotien tinggi dan rendah karbohidrat
Perlu lebih – disarankan untuk makan banyak sayuran. Telur dan kacang tidak menjadi masalah tetapi hindari produk tenusu dan gandum.
Perlu kurangkan – kurangkan pengambilan bijirin, pasta, dan semestinya nasi. Hindari brokoli, sawi, taugeh dan kentang. Elakkan pengambilan jeruk kerana ia boleh menyebabkan keracunan usus.
Menu Cadangan
Sarapan : dua keeping roti bakar disapu nipis mentega dan sebiji pisang
Snek : teh herba
Makan tengah hari : sepotong daging panggang bersama salad bayam dan sebiji epal (lebih baik epal hijau)
Snek : sepotong kuih
Makan malam : sepotong daging/ikan dan asparagus rebus. Sesekali boleh digantikan dengan kentang. Sedikit buah dan teh herba.
Boleh cuba – boleh makan roti bun berinti mentega,tapi jgn slalu kerana ia kaya gula.

Contest Cute Picture by storyofheartt :)

Klik Banner untuk join..:D




Untuk melengkapkan syarat : 

Bunny Puppet ne nak join jugak.. ^__^


Pemenang contest akan dapat :
  • First place : RM60 + (hadiah misteri)
  • Second place : RM40 + (hadiah misteri)
  • Third place : RM10 + (hadiah misteri)

Tag semua pembaca entry ne untuk join.. moga2 contest ne meriah..^__^

Tamat : sehingga 200 peserta

CONTEST : LAILAI " FOLLOW MEH BY AINA

KELIK BANNER UNTUK JOIN..^_^



TARIKH TAMAT : 17 NOVEMBER 2012

HADIAH MISTERI DARI MISS AINA KITA :D

27 October 2012

Attention : Sugar Makes You Stupid

"'You are what you eat' has just gotten a new meaning, now that study has shown high-fructose diet could slow down brain functions. High-fructose corn syrup is typically added to soft drinks and most processed foods. Prior to this, studies on fructose have always focused on its effects to the body, but not so much on the brain.
The study led by neuroscientist Fernando Gomez-Pinillia first trained a group of rats for 5 days to successfully come out of a maze. During the training, they were fed with water and normal rat food. For the next 6 weeks, the water was changed with syrup water with 15% fructose. However, half of the rats' diet were added with Omega 3-rich food, flaxseed and fish oil. Omega-3 has been proven as an antioxidant that slows down brain deterioration.

After 6 weeks, all the rats were tested at the maze again, and all of them showed worse performances by taking longer than they did to come out of the maze. However, the rats that have consumed Omega-3 performed slightly better than their counterparts. The rat's brain dissection afterwards showed that high-fructose diet has damaged chemical connections in the brain – called synapses.
Whilst deterioration of synapses results in slower learning process, the research also found that sugary drinks are bad for the hippocampus, a sugar-regulation protein insulin in the brain. The disruption of which could cause memory loss in humans and animals.

After the study, scientists warn off excessive soft drinks and processed food consumption as they are responsible for dumbing people down. A can of soft drink is typically made out of 12% fructose. While complete isolation of fructose is not good for a balanced diet either, it would be best to get fructose dose from fruits and not processed food products.

 On the other hand, do consume more Omega-3 rich foods, including salmon, tuna and olive oil to protect our intelligence from the guilty pleasures we gulp."sumber-venusbuzz.com

Kesimpulannya :
 Jangan :

cokes VS sugar[credit pic:sugar stacks.com]

Air sedap yang tak SIHAT ^__^


Amalkan :

Air ni air sihat TAU.. :D
Beringat-ingatlah wahai sahabatku..^__^

Alamak : Malaysia rank 10 negara MALAS???

"Malaysia 10 negara malas

LONDON 5 Ogos - Satu kajian mendapati Malaysia berada di tangga ke-10 negara paling malas di dunia dengan 61.4 peratus penduduknya tidak aktif.
Malta yang merupakan antara destinasi pilihan pelancongan pula mempunyai penduduk paling malas di dunia dengan 71.9 peratus rakyatnya tidak aktif.
Jurnal saintifik, The Lancet menyatakan Swaziland menduduki tangga kedua senarai negara paling malas di dunia dengan 69 peratus rakyatnya tidak aktif.
Greece pula dilabel sebagai negara paling kurang malas dalam kajian tersebut.
Hanya 15 peratus penduduk negara Mediterranean itu dikategorikan sebagai tidak aktif.
The Lancet menjalankan satu kajian global termasuk keputusan daripada 122 negara bagi melihat negara mana paling malas.
Secara keseluruhan, kajian itu mendapati wanita kurang aktif berbanding lelaki.
Peratus tertinggi wanita tidak aktif didapati berada di negara-negara yang sukar mendapat pekerjaan akibat kekangan sosial seperti Arab Saudi yang menduduki tangga ketiga senarai berkenaan. - AGENSI

Orang kita pasif ke??? Aduyaii..Kalau gini, kerajaan patut rancang aktiviti yang membolehkan penduduk Malaysia lebih aktif. Jangan tumpu aktiviti ke tengah kota ja, kena juga bawa aktiviti masuk sampai ke luar bandar / pedalaman.. 

Atau budaya kita yang tak berapa agresif kot.. ermm, Malaysia antara top ten negara malas?? Ishh aku masih musykil!!

Sekian. 

Eh kejap.. Suka Minum nescafe tak?.. 

GA Eyna Lollipop

Untuk GA yang kesekian kalinya, kali ne dari cik Eyna Lollipop.. 
Peminat tegar lollipop cik eyna ne.. hehe.. 

kelik banner untuk join



Due:7 November 2012

Rakan Tag :

Hadiah2 menarik :
4 JENIS PASHMINA

Jum join ramai2!

26 October 2012

INCREASE OUR FOLLOWERS DURING HOLIDAY~

 Kelik Banner untuk JOIN




JUmlah Follower Sekarang :



Tag semua pembaca ^__^

Safe sex - A Malaysian thing

"KUALA LUMPUR, (Bernama) - Malaysian youths who are still studying or remain in an academic environment are more likely to postpone their first sexual experience, according to a survey.

The 'Face of Global Sex Report 2012' by Durex said that young people in Malaysia on average would encounter their first sexual experience at 23 and receive sexual education from the age of 15, compared to the average age of 12 in countries like Austria, Germany and Mexico.

The study also showed that Malaysia was one of the countries that practised safe sex, with a ranking of 13th among 37 countries surveyed globally.

"The results show that despite being exposed to sex education at a later date, Malaysians are highly aware of safe sex practices," Nikhilesh Kalra, strategic commercial director at Reckitt Benckiser Malaysia and Singapore, was quoted saying in a statement issued by Durex, a leading condom brand.

"It also shows that Malaysians are generally responsible when practising sex, and this is an encouraging and healthy sign in the society," he said."

Kisah Benar : 
Lokasi : Kawasan Luar Bandar 
'Mangsa' : Gadis 14/= thn
Gadis ni dah lama tinggalkan persekolahan sejak sekolah rendah lagi. Kekurangan wang dijadikan alasan utama keluarga dia mengapa dia tidak mahu ke sekolah. [patut ke guna alasan tu dengan adanya kemudahan dan bantuan / perhatian yang diberikan oleh pihak kerajaan sekarang?]
Bila ditanya sendiri kepadanya jawapannya ["saya xda peralatan sekolah yang cukup. buku latihan saya pun xda. pensel saya selalu hilang. budak-budak lain selalu buli saya"]
Kalau dilihat dari segi kekurangan hidup, memang rasa sangat simpati TAPI bila dilihat dari sikap dia
>suka merayau ke sana sini. berani ikut orang lain [lelaki]. suka bila mendapat perhatian [disakat/dikacau]
-tapi saya takkan meyalahkan seratus peratus pada gadis tersebut, mungkin ini juga dipengaruhi oleh faktor didikan ibu bapanya juga. 
*sekarang gadis tu hanya menunggu masa untuk melahirkan anak tanpa bapa. bayangkan perwatakan/fizikal dia masih kebudak-budakan tapi bakal menjadi ibu. nasib baik setelah orang ramai dapat tahu dia mengandung, ada saudara mara dia yang terdekat nak angkat anak dia.*

Extreme kan zaman sekarang? Anak muda zaman sekarang terdedah kepada perkara yang tidak sihat lebih-lebih lagi kemudahan jalur lebar tanpa batas yang disalahgunakan. 
Pendidikan yang kurang berkesan juga antara faktor terjadi perkara seperti situasi di atas.
Sebab itu, ibu bapa perlu mendidik anak-anak bukan saja dari sudut pendidikan, tapi juga rohani dan juga agama supaya mereka tidak tersasar lebih jauh untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya!.. 

Beringat-ingatlah selalu wahai sahabat ku sekalian ya.. ^__^ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua Yang Di Atas Adalah Hasil Perah Otak Pelangi Senja