31 October 2012

Mrs. Hairul Fastest Cra2y GiveAway

Siapa cepat dia dapat!!.. hehe
okeyh klik banner untuk ke blog Mrs. Hairul and JOIN juga tau..:D



Terbaik dari Ladang :
64 PESERTA TERAWAL DAPAT SATU HADIAH. BOLEH PILIH HADIAH..^__^

Jangan lama-lama.. jom join sama.. ^__^

WORDLESS WEDNESDAY #5 : LOOK AT THEM :D



2nd Anniversary Giveaway by QCEY

Giveaway kali ne dari Ekmal dan Yana sempena 12th anniversary mereka.
Klik Banner untuk Join ^__^ 




Hadiah hadiah :

 

Nak tag Gadis Cumel

Tamat
10 November 2012 / 12.02am

30 October 2012

MELETOP!! Eh, MELETOP KE??

Ada sesiapa yang dah tonton Meletop di Astrio Ria tadi?? Aduyai.. Best lagi tengok iklan promo Meletop daripada siaran yang sebenar.. 

  
Cerita yang best dulu pasal Meletop keyh :
Nasib baik ada slot pendek yang Lapex + Guni tu.. [yang lawak nama Lapex dan Guni sahaja] ^__^
Farid Kamil [jemputan]+ Diana Danielle [couple yang sweet]

Yang Sedihnya:
Gandingan Neelofa + Nabil tak menjadi.. Macam tak prepare je diorang.
Suara Neelofa meneran [kejap buat2 suara 'ganas'] rasa macam tengah tengok 999 ja.

Meletop yang tak Meletop sahaja..
Kelakar ke? Sizzling ke? Trendy ke? Oh pelizz.. 

Antara feedback penonton Meletop d FB


Astro, please please and please perbaiki lagi mutu rancangan seperti Meletop sebab siaran anda sememangnya berbayar dan dibayar oleh penonton!!..

p/s:Soe Lofa.. entry ini bukan untuk disaman..^__^ soe juga lau ada peminat lofa yang baca.. ni cuma luahan perasaan frust giler tengok rancangan ne

Ice Watch Giveaway By Mibz and Alya Jane

Jam ice watch??
Baru semalam jenjalan d KOMPLEKS KARAMUNSING,Sabah ternampak jam ice watch di satu kedai ne.. Memang lama berdiri kat sana time tu.. hehe.. Design jam tu.. alahai.. cantik!!


 Kebetulan BlogWalk di blog Amer Corner dia ada buat GA, so tanpa membuang masa follow syarat n buat entry.. Im Joined!.. ^__^

Kelik Banner di bawah untuk Join..:D



 Saya tag :

Hadiah2 :
Opkos Ice Watch [untuk 3 pemenang]
Lomo Aquapix/Domain Free 1 Tahun [Top referral]
Lomo/Domain Free 1 Tahun [Peserta bertuah 300]

Berminat?.. jum pakat join ramai2..:D
Tarikh tutup:11/11/2012 11.59pm

29 October 2012

Malaysia : 10 Negara Paling Peramah Dunia!

Sebelum ne saya pernah buat entry tentang Malaysia antara 10 negara paling malas kan?.. Tak ingat? Kelik SINI. Jangan sedih-sedih, di sebalik kemalasan itu, negara kita antara 10 negara paling peramah.. ^__^.. 

Tak Caya??.. Baca ne..:

"According to a HSBC Expat Explorer Survey, Malaysia is the 10th friendliest country in the world.

The report, carried by Forbes Online, states our “satisfying social life, easy local travel and better housing” as desirable traits for expatriates.


For these expats, Malaysia is seen as an ideal launching pad for career-driven individuals who view our country as more of a temporary base with a relatively comfortable standard of living.


“Being located in Kuala Lumpur, it is really easy to fly to other countries cheaply and quickly. Plus, the air is a lot fresher here compared to Bangkok or Shanghai” he says. -Siap banding dengan BAngkok g

“Kuala Lumpur has everything a big city can offer but you don’t feel like you’re stuck in a rat race, the place of life is a lot more chilled here,” she says.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak took to his Twitter account to praise the article, writing, “We welcome the world!”

 
Along with Malaysia, other countries featured were Australia (2nd), United Kingdom (3rd) and Canada (4th).-Antara negara yang peramah gak ne.
 
Interestingly enough, Malaysia was the only Asian country featured in the top ten rankings, outpacing our ASEAN neighbours Singapore and Thailand.-perlu highlight.. ^__^"

Lau nak baca artikel penuh, klik di >SINI<


Im PROUD to be MALAYSIAN!!.. :D




Jenis Darah Tentukan Diet Anda :D

Semua orang nak sihat kan? Perkara paling utama, pemakanan kita. Sebab, apa yang kita makan, mempengaruhi kesihatan kita tau!...^__^

Info ni saya jumpa di SINI. Blogshop sis CT yang menjual barangan kesihatan. X rugi singgah tau, ada tips lagi..

So, tanpa membuang masa, saya nak kongsi Tips Gorjes sis CT 



DIET MENGIKUT JENIS DARAH ANDA ^__^
1.Diet mengikut jenis darah A
 Disarankan untuk mengamalkan jenis diet vegetarian
Perlu lebih – Banyakkan pengambilan sayuran dan buah-buahan. Anda juga digalakkan untuk mengambil produk tenusu yang telah diproses seperti keju rendah lemak dan yogurt. Ambil kekacang, bijirin,dan kacang soya. Ikan dan ayam boleh diambil tapi dalam kuantiti yang terkawal.
Perlu kurangkan – hindarkan pengambilan makanan laut berwarna putih seperti ikan siakap dan sotong. Pengambilan daging merah, kentang, pisang dan roti harus dikurangkan.
Menu Cadangan
Sarapan : Air putih + jus limau nipis. Makan bersama secawan oat yang dimasak
Snek : secawan kopi (sikit gula) atau jus anggur
Makan tengah hari : salad dan sekeping roti gandum. Minum bersama teh herba.
Snek : teh hijau bersama sepotong kuih ( berasaskan tepung beras)
Makan malam : pasta atau nasi bersama ikan (kukus,sup atau bakar), brokoli, yogurt dan teh herba.
Boleh cuba – salad pasta..(boleh buat sendiri,tanpa byk bahan perasa)

2.Diet mengikut jenis darah B
 Disarankan untuk makan makanan berasaskan susu dan tinggi karbohidrat
Perlu lebih – Banyakkan produk tenusu dan daging. Makanlah banyak ikan laut.anda juga boleh mengambil telur, buah-buahan dan beras perang.tiada masalah untuk menikmati beras putih
Perlu kurangkan – Elakkan makanan laut seperti udang,ketam dan kerang. Hindari ayam, telur itik dan telur puyuh. Beras pulut, jagung, lobak tomato dan jagung juga tidak elok untuk anda( tetapi masih boleh dimakan secara terkawal)
Menu Cadangan
Sarapan : Bijirin dan buah pisangberserta segelas susu rendah lemak
Snek : jus anggur
Makan tengah hari : sepotong isi ikan bersama dua keping roti dan secawan teh herba
Snek : jus limau atau yogurt
Makan malam : sepotong ikan bakar, sayur rebus, sedikit nasi, buah-buahan potong dan teh herba.
Boleh cuba – teh herba

3.Diet mengikut jenis darah AB
 Diet ini adalah gabungan untuk golongan darah jenis A dan B
Perlu lebih – makanlah makanan laut. Telur ayam, minyak zaitun, kacang soya dan buah-buahan juga digalakkan buat anda.
Perlu kurangkan – hadkan pengambilan daging lembu, udang, susu, daging yang di proses. Kurangkan makanan berasaskan kekacang. Elakkan pengambilan gandum (roti,kek,kuih-muih dan pasta)
Menu Cadangan
Sarapan : air limau nipis atau jus anggur bersama dua keping roti bersama keju
Snek : yogurt
Makan tengah hari : dada ayam yang dihiris bersama salad, dua biji plum dan secawan teh herba
Snek : secawan teh herba bersama sepotong kek keju (elakkan yang dibakar, jika boleh)
Makan malam : makan buah-buahan bersama segelas susu
Boleh cuba – roti keju itali. Boleh didapati d kedai-kedai roti.(ia digalakkan sesekali)

4.Diet mengikut jenis darah O
 Disarankan untuk mengambil makanan berprotien tinggi dan rendah karbohidrat
Perlu lebih – disarankan untuk makan banyak sayuran. Telur dan kacang tidak menjadi masalah tetapi hindari produk tenusu dan gandum.
Perlu kurangkan – kurangkan pengambilan bijirin, pasta, dan semestinya nasi. Hindari brokoli, sawi, taugeh dan kentang. Elakkan pengambilan jeruk kerana ia boleh menyebabkan keracunan usus.
Menu Cadangan
Sarapan : dua keeping roti bakar disapu nipis mentega dan sebiji pisang
Snek : teh herba
Makan tengah hari : sepotong daging panggang bersama salad bayam dan sebiji epal (lebih baik epal hijau)
Snek : sepotong kuih
Makan malam : sepotong daging/ikan dan asparagus rebus. Sesekali boleh digantikan dengan kentang. Sedikit buah dan teh herba.
Boleh cuba – boleh makan roti bun berinti mentega,tapi jgn slalu kerana ia kaya gula.

Contest Cute Picture by storyofheartt :)

Klik Banner untuk join..:D




Untuk melengkapkan syarat : 

Bunny Puppet ne nak join jugak.. ^__^


Pemenang contest akan dapat :
  • First place : RM60 + (hadiah misteri)
  • Second place : RM40 + (hadiah misteri)
  • Third place : RM10 + (hadiah misteri)

Tag semua pembaca entry ne untuk join.. moga2 contest ne meriah..^__^

Tamat : sehingga 200 peserta

CONTEST : LAILAI " FOLLOW MEH BY AINA

KELIK BANNER UNTUK JOIN..^_^



TARIKH TAMAT : 17 NOVEMBER 2012

HADIAH MISTERI DARI MISS AINA KITA :D

27 October 2012

Attention : Sugar Makes You Stupid

"'You are what you eat' has just gotten a new meaning, now that study has shown high-fructose diet could slow down brain functions. High-fructose corn syrup is typically added to soft drinks and most processed foods. Prior to this, studies on fructose have always focused on its effects to the body, but not so much on the brain.
The study led by neuroscientist Fernando Gomez-Pinillia first trained a group of rats for 5 days to successfully come out of a maze. During the training, they were fed with water and normal rat food. For the next 6 weeks, the water was changed with syrup water with 15% fructose. However, half of the rats' diet were added with Omega 3-rich food, flaxseed and fish oil. Omega-3 has been proven as an antioxidant that slows down brain deterioration.

After 6 weeks, all the rats were tested at the maze again, and all of them showed worse performances by taking longer than they did to come out of the maze. However, the rats that have consumed Omega-3 performed slightly better than their counterparts. The rat's brain dissection afterwards showed that high-fructose diet has damaged chemical connections in the brain – called synapses.
Whilst deterioration of synapses results in slower learning process, the research also found that sugary drinks are bad for the hippocampus, a sugar-regulation protein insulin in the brain. The disruption of which could cause memory loss in humans and animals.

After the study, scientists warn off excessive soft drinks and processed food consumption as they are responsible for dumbing people down. A can of soft drink is typically made out of 12% fructose. While complete isolation of fructose is not good for a balanced diet either, it would be best to get fructose dose from fruits and not processed food products.

 On the other hand, do consume more Omega-3 rich foods, including salmon, tuna and olive oil to protect our intelligence from the guilty pleasures we gulp."sumber-venusbuzz.com

Kesimpulannya :
 Jangan :

cokes VS sugar[credit pic:sugar stacks.com]

Air sedap yang tak SIHAT ^__^


Amalkan :

Air ni air sihat TAU.. :D
Beringat-ingatlah wahai sahabatku..^__^

Alamak : Malaysia rank 10 negara MALAS???

"Malaysia 10 negara malas

LONDON 5 Ogos - Satu kajian mendapati Malaysia berada di tangga ke-10 negara paling malas di dunia dengan 61.4 peratus penduduknya tidak aktif.
Malta yang merupakan antara destinasi pilihan pelancongan pula mempunyai penduduk paling malas di dunia dengan 71.9 peratus rakyatnya tidak aktif.
Jurnal saintifik, The Lancet menyatakan Swaziland menduduki tangga kedua senarai negara paling malas di dunia dengan 69 peratus rakyatnya tidak aktif.
Greece pula dilabel sebagai negara paling kurang malas dalam kajian tersebut.
Hanya 15 peratus penduduk negara Mediterranean itu dikategorikan sebagai tidak aktif.
The Lancet menjalankan satu kajian global termasuk keputusan daripada 122 negara bagi melihat negara mana paling malas.
Secara keseluruhan, kajian itu mendapati wanita kurang aktif berbanding lelaki.
Peratus tertinggi wanita tidak aktif didapati berada di negara-negara yang sukar mendapat pekerjaan akibat kekangan sosial seperti Arab Saudi yang menduduki tangga ketiga senarai berkenaan. - AGENSI

Orang kita pasif ke??? Aduyaii..Kalau gini, kerajaan patut rancang aktiviti yang membolehkan penduduk Malaysia lebih aktif. Jangan tumpu aktiviti ke tengah kota ja, kena juga bawa aktiviti masuk sampai ke luar bandar / pedalaman.. 

Atau budaya kita yang tak berapa agresif kot.. ermm, Malaysia antara top ten negara malas?? Ishh aku masih musykil!!

Sekian. 

Eh kejap.. Suka Minum nescafe tak?.. 

GA Eyna Lollipop

Untuk GA yang kesekian kalinya, kali ne dari cik Eyna Lollipop.. 
Peminat tegar lollipop cik eyna ne.. hehe.. 

kelik banner untuk join



Due:7 November 2012

Rakan Tag :

Hadiah2 menarik :
4 JENIS PASHMINA

Jum join ramai2!

26 October 2012

INCREASE OUR FOLLOWERS DURING HOLIDAY~

 Kelik Banner untuk JOIN




JUmlah Follower Sekarang :



Tag semua pembaca ^__^

Safe sex - A Malaysian thing

"KUALA LUMPUR, (Bernama) - Malaysian youths who are still studying or remain in an academic environment are more likely to postpone their first sexual experience, according to a survey.

The 'Face of Global Sex Report 2012' by Durex said that young people in Malaysia on average would encounter their first sexual experience at 23 and receive sexual education from the age of 15, compared to the average age of 12 in countries like Austria, Germany and Mexico.

The study also showed that Malaysia was one of the countries that practised safe sex, with a ranking of 13th among 37 countries surveyed globally.

"The results show that despite being exposed to sex education at a later date, Malaysians are highly aware of safe sex practices," Nikhilesh Kalra, strategic commercial director at Reckitt Benckiser Malaysia and Singapore, was quoted saying in a statement issued by Durex, a leading condom brand.

"It also shows that Malaysians are generally responsible when practising sex, and this is an encouraging and healthy sign in the society," he said."

Kisah Benar : 
Lokasi : Kawasan Luar Bandar 
'Mangsa' : Gadis 14/= thn
Gadis ni dah lama tinggalkan persekolahan sejak sekolah rendah lagi. Kekurangan wang dijadikan alasan utama keluarga dia mengapa dia tidak mahu ke sekolah. [patut ke guna alasan tu dengan adanya kemudahan dan bantuan / perhatian yang diberikan oleh pihak kerajaan sekarang?]
Bila ditanya sendiri kepadanya jawapannya ["saya xda peralatan sekolah yang cukup. buku latihan saya pun xda. pensel saya selalu hilang. budak-budak lain selalu buli saya"]
Kalau dilihat dari segi kekurangan hidup, memang rasa sangat simpati TAPI bila dilihat dari sikap dia
>suka merayau ke sana sini. berani ikut orang lain [lelaki]. suka bila mendapat perhatian [disakat/dikacau]
-tapi saya takkan meyalahkan seratus peratus pada gadis tersebut, mungkin ini juga dipengaruhi oleh faktor didikan ibu bapanya juga. 
*sekarang gadis tu hanya menunggu masa untuk melahirkan anak tanpa bapa. bayangkan perwatakan/fizikal dia masih kebudak-budakan tapi bakal menjadi ibu. nasib baik setelah orang ramai dapat tahu dia mengandung, ada saudara mara dia yang terdekat nak angkat anak dia.*

Extreme kan zaman sekarang? Anak muda zaman sekarang terdedah kepada perkara yang tidak sihat lebih-lebih lagi kemudahan jalur lebar tanpa batas yang disalahgunakan. 
Pendidikan yang kurang berkesan juga antara faktor terjadi perkara seperti situasi di atas.
Sebab itu, ibu bapa perlu mendidik anak-anak bukan saja dari sudut pendidikan, tapi juga rohani dan juga agama supaya mereka tidak tersasar lebih jauh untuk melakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya!.. 

Beringat-ingatlah selalu wahai sahabat ku sekalian ya.. ^__^ 

Segmen : Jom UP Follower Sampai 1000++

Jum join Segmen ne.. Belog ibufinaazhar yang anjur segmen up follower sampai 1000++..

Tekan Banner untuk join yer..:D



Tamat:belum ditentukan lagi.. ^__^

25 October 2012

Khairul Fahmi [Apex] Tinggalkan Kelantan?


"Penjaga gol No 1 negara, Khairul Fahmi Che Mat kini sudah bersedia untuk berhijrah dari Kelantan, dan destinasi seterusnya mungkin ke luar negara.

Khairul Fahmi, lebih mesra dengan panggilan nama Apex, baru sahaja membantu Kelantan memenangi treble musim ini dan mungkin menyertai rakan pasukan kebangsaan, Safee Sali, dengan menyarung jersi kelab luar negara.


Antara destinasi yang disebut-sebut sebagai pilihan Khairul Fahmi ialah Liga Super Indonesia, yang turut menarik perhatian beberapa pemain ternama negara, antaranya kapten Harimau Malaya, Safiq Rahim.


Namun begitu, Khairul Fahmi baru sahaja mengumumkan bahawa dia bakal berkahwin pada hujung tahun ini jadi sebarang kemungkinan untuk pemain itu berpindah masih lagi di peringkat khabar angin sahaja.


Khairul Fahmi kini sedang memberikan tumpuan untuk membantu Malaysia dalam misi mempertahankan kejuaraan Piala AFF Suzuki, yang dijadualkan berlangsung dari 24 November hingga 22 Disember, di mana Malaysia akan menjadi tuan rumah bersama-sama dengan Thailand."Sumber-D5 Sports

Tak kisahlah kalau KFCM[apex] nak beraksi kat mana-mana, yang penting dapat lebarkan lagi sayap dan keluar dari kepompong untuk asah lagi potensi dia untuk jadi pemain bola yang bertaraf ANTARABANGSA. Malaysia Bolehh!!.. ^__^

Segmen : Jom Usha

jum jum jum..:D
KILIK BINNIR DIN JIIN [KELIK BANNER DAN JOIN].. ^__^



TAMAT : 27/10/2012

24 October 2012

Jom Masuk Bloglist GuliBoolat!

Kelik Banner..:D



Mengetag semua bloggerian yang membaca entry ne ^__^
Tarikh tutup:24/11/2012

Wordless Wednesday #4













SEGMEN BLOGLIST PELANGI ME & MY FAMILY

^__^
Kelik Banner


Segmen tamat : 30/10/2012 sama dengan tarikh tamat Giveaway Me & My Family..
 'HADIAH MISTERI MENANTI KAWAN2 YANG TERPILIH'
Jom join sama.. 

Pelangi Senja Join Segmen Pelangi.. hehe

23 October 2012

Wanita Bawa Anak Main 'Game' 8jam Sehari-HM

"Mama bosan : Alasan BOSAN urus rumah tangga menyebabkan seorang wanita menghabiskan masa sehingga lapan jam sehari sejak setahun lalu di sebuah pusat siber untuk bermain permainan komputer. Lebih teruk suri rumah berusia 20-an itu turut membawa anak lelakinya berusia tiga tahun." sumber-Harian Metro




:( ..Jagalah anakmu sebaiknya. Berikanlah dia contoh yang baik kerana dia baru mengenal dunia. Janganlah mempengaruhi dia dengan perkara-perkara yang tidak baik kerana dialah bakal menjadi tulang belakang dan menentukan masa depan negara.

Semoga takkan ada mama/papa lain yang sebegini. Sedih sangat tengok budak tu, sampai dia tertido-tido g kat kerusi sambil tunggu mama dia duk layan internet ja. 

Learn from others mistake. Jadikan pengajaran dan panduan kita semua, okeyh!!..

Thanks Sis Mayang ^__^ : Follower #590

Thanks Sis Mayang.. :D
Sebab sudi jadi follower Pelangi Senja yang ke #590..

Jom ke Blog :: Oven Bulat Burok SEKARANG!!.. ^__^
Banyak resepi menarik yang dikongsi tau.. Dan PLUS info + nasihat + panduan yang pastinya berguna untuk dikongsi bersama .. 

Tak Tau Nak masak apa? Terjah ja blog Sis Mayang kita, okeyh!.. :)



##Thanks juga kepada follower Pelangi Senja dari 1-589..Pembakar semangat untuk tuan belog buka belog,update entry(walaupun kadang2 entry segmen ja..hehe..)join segmen n GA, blogwalking n banyaklah.. Love you all my fellow bloggerian.. Keep blogging and update cerita best-best untuk saya yang suka membaca :)..

22 October 2012

JOM JOIN KEMPEN TINGKATKAN JUMLAH FOLLOWERS

Mari Berkempen.. ^__^

Kelik Banner untuk Join Kempen!..


21 October 2012

Segmen : 8 Things About Me

Kelik Banner ^__^



Eight - Things about me
  1. lahir di Perak
  2. asal Sarawak
  3. menetap di Sabah
  4. dreaming pakai dress cantik-cantik! ^__^
  5. membesarkan 10 ekor kucing!..:)
  6. anak tengah dari 5 beradik. 
  7. suka hari hujan
  8. murah senyuman n tengok orang senyummm!.. 0_O..

 Seven - Hobbies
  1. blogging
  2. kaktus
  3. membaca
  4. kumpul kasut
  5. main dengan kucing
  6. memasak
  7. check trend baru :D 
 
 Six - Things I Hate
  1. sorang yang tak berfikiran terbuka
  2. asap rokok
  3. ular
  4. orang yang pentingkan diri sendiri dan xhormatkan orang lain
  5. line internet slow 
  6. perampas / perosak hubungan orang lain

  Five - Song I Like
  1. Proud of You [Fiona Fung]
  2. Mendua [Astrid]
  3. One More Night [Maroon Five]
  4. Tears in Heaven [Eric Clapton]
  5. Yesterday [The Beatles] 

 Four - Favourite film/drama/musical/series
  1. Love You Thousand Times
  2. Tree of Heaven
  3. Australian/UK/US Next Top Models [series]
  4. Merlin [cant wait for new series-New Hera.. ^__^]

Three - Favourite Food
  1. Ikan/Telur Ikan (seafood) Bakar [sabahan style!]
  2. Laksa Penang
  3. Masakan Mak 

Two - Wishes
  1. Menyambung balik pengajian
  2. Berjaya dalam apa jua bidang [make my mommy n daddy proud + happy] 

One - Quotes

SPECIAL GIVEAWAY by therosputih

"Indahnya hari di waktu pagi,
Titis embun daun selasih;
Jemputan Giveaway di pagi hari,
Dari mama to be THEROSPUTIH..




Anak itik menari-nari,
Menari-nari di pinggir kali;
Andai ingin sertakan diri,
Kelik Banner ringankan jemari..^__^

Selesai sudah entry si dia, 
meriahkan GA dari THEROSPUTIH;
Andai silap melirik kata,
Maaf dipinta ku Hulur KASIH".. 0__^


 

20 October 2012

KAIN PASANG CANTIK GIVEAWAY

terKelik Banner
Banner DiKeliK..^__^



Mission AccomplisheD! :)

Segmen : Sambil Terjah Kita Follow

Kelik Banner :D


Rakan Tag :
http://supersweetcola.blogspot.com
http://princessloveglamorous.blogspot.com

Segmen Tamat :
1/11/2012

19 October 2012

Segmen: Follow Sampai Meletup

Kelik Banner untuk JOIN


BUKTI FOLLOW BLOG CIK NISA

BUKTI FOLLOW BLOG CIK HAJAR
Syarat ke-4 dijawab dengan gambar d bawah ne. ^__^

Bilangan Follower Sekarang
Target Follower
Hadiah Pilihan


Rakan Tag :
Cik Misi

Misi Selesai!.. ^__^


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua Yang Di Atas Adalah Hasil Perah Otak Pelangi Senja