06 September 2012

My Hometown: Bahasa Bidayuh


Hari ni saya dapat special request dari Cik Mael Lambong datang melambong2 ke shoutbox minta ajar bahasa Bidayuh.. hehe..

Tanpa membuang masa, sambil dengar lagu Whistle dibuatkan juga entry belajar bahasa Bidayuh bersama The Whistle:Pelangi Senja..:)
Untuk Entry Yang Pertama ni, saya cuma memperkenalkan bahasa-bahasa asas ja. Entry ni bukan untuk Cik Mael Lambong ja tau, tapi untuk semua yang terbaca/membaca entry ni..^__^

K,xmo mencarut g. Jum murid-murid semua tumpu perhatian.. aisehhmenn.. hehe..

--->Kata Ganti Diri / nama
saya - oku
kami - koih
engkau - mu'u
kamu - ingan
mak - sinnok
ayah - samak

--->Ayat-ayat femes yang semua nak tau. -_-'
saya sayang awak - oku nyayang muu
saya rindu awak - oku jobong di mu'u
selamat pagi - slamat pagi
selamat malam - slamat ngarom
saya sangat gembira - otin ku rami ^__^
saya x suka awak - oku doik suka tudu mu'u

Mesti Cik Mael Lambong ada buah hati Bidayuh ne.. (saja nak usik dia,hehe) k, CML semoga ni dapat membantu ya.. Lau nak request perkataan lain, boleh saja..^__^ HAPPY LEARNING..

31 comments:

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

terima kasih atas perkongsiannya :) dapat belajar sedikit bahasa dari Bidayuh

hainom OKje said...

Wah syok jugak belajar bahasa bidayuh ni....

Everything's Everythings said...

oku, mungkin kalau bercakap lagi bgus kedengarannya dari menaip xD
thanks for sharing.. koih boleh coba ni

Michelle Hopell said...

weee time kasih syg. suka sangat2 ..
takde la buah hati bidayuh :P
suka2 mok belajar bahasa bidayuh,mcm best. ^___^
oku nyayang muu <3
dah like like like :D

Michelle Hopell said...

kitak , mohon kitak baca entry tok.
entry untuk ktk :)

http://damnright-welcomestalker.blogspot.com/2012/09/terima-kasih-sahabat.html

Anonymous said...

oc le de kaku blog th neh.. boleh2 geh.. hehe

Isabel Diaz said...

wah, ktk dr bau ka?

Pelangi Senja said...

haha.. osi2 geh d mengomen th..:)

Pelangi Senja said...

auk kmk dari bau.:)

Pelangi Senja said...

ok gurll:)

Pelangi Senja said...

sama.. ^__^

Pelangi Senja said...

^__^.. blaja sama jum.. hihi.. lau nak request perkataan boleh ja..:)

Pelangi Senja said...

hehe..:).. sama-sama..

✿Lady Ainaa✿ said...

wahhh... sedikit sebanyak dpt belajar bhs lain... terima kasih yew.... otin ku rami.. XD

Pelangi Senja said...

sama-sama lady Aina.:)

Jue Jaynee said...

man tubi? man toki...

haha bf sy ajar macam2..sampai yang pelik2 pun di ajar..

kalu marah2 mesti sebut man toki...

Pelangi Senja said...

haha.. bf bidayuh rupanya.. aduii man toki ka?.. hehe.. tersenyum sendiri saya..:)

Anonymous said...

Klu blh perbanyakkan bahasa ni. Sy teringin nk blajarbahasa ni. Sbb my wife org bidayuh. Hehe..

R&D luv more said...

Mok belaja juakk yg lain. Cuz bf org bidayuh bau kpg stass. Hahaha pg rumah cdak kdg2 lost apa dkelaka cdak. Ahah thankz 4 shring..

R&D luv more said...

Mok belaja juakk yg lain. Cuz bf org bidayuh bau kpg stass. Hahaha pg rumah cdak kdg2 lost apa dkelaka cdak. Ahah thankz 4 shring..

mry said...

ni bahasa bidayuh daerah yg mana?..bhasa bidayuh setiap daerah berbeza2...

Anonymous said...

mok belajar bhs bidayuh biatah boleh x... pa maksud parik ya..

Anonymous said...

apapun.. selamat hari gawai dayak... enjoy ur day...

Muhammad Imran Fathi said...
This comment has been removed by the author.
Muhammad Imran Fathi said...

Hi, mummy saya bidayuh siburan. Dia ada kakak, and of cause panggil semba kan? Tapi dia ada juga adik perempuan aka aunty saya so nak panggil apa ya? Pls help me 😂 thank you

synyster elly said...

Apahal cari dia..ada je korang nie..dlm bhasa bidayuh

synyster elly said...

Apahal cari dia..ada je korang nie..dlm bhasa bidayuh

synyster elly said...

Apahal cari dia..ada je korang nie..dlm bhasa bidayuh

Unknown said...

Translate (kau boleh tak datang kerja)..hehehe..mohon balas

Pelangi Senja said...

1)Apahal cari dia..ada je korang nie..dlm bhasa bidayuh
: Oniwat karik yoh.. ogik2 jak ingan mutik.. :) :)

2)kau boleh tak datang kerja
: dapod keh idoh nog koja? :) :)

princeofdemon said...

Kekasihku dlm bahasa bidayuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semua Yang Di Atas Adalah Hasil Perah Otak Pelangi Senja